Konferencija na temu Medijacija u privrednim sporovima: Dostignuća i izazovi

U Palati Srbije, 28.10.2016. godine održana je konferencija na temu „Medijacija u privrednim sporovima: Dostignuća i izazovi“, a u vezi projekta „Medijacija u privrednim sporovima u Srbiji“. Domaćini konferencije su bili Evropski centar za rešavanje sporova (Slovenija), ADR Centar (Italija), ADR Grupa (Ujedinjeno Kraljevstvo), Partneri za demokratske promene Srbija, Privredna komora Srbije i Pravosudna akademija, a uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Investicionog fonda Ujedinjenog Kraljevstva.

konferencija-medijacija-u-privrednim-sporovima

Konferencija predstavlja početak projekta „Medijacija u privrednim sporovima u Srbiji“, čiji je cilj da poslovnoj zajednici ponudi i približi mogućnost alternativnog rešavanja privrednih sporova kroz efikasniji, jeftiniji i brži postupak. Projekat će trajati 2 godine.

Tokom projekta biće podignuti kapaciteti Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije, i određen broj medijatora biće obučen za pružanje usluga medijacije u privrednim sporovima kod tog Centra i kod Pravosudne akademije.

Učesnici konferencije:

Tema: Značaj medijacije u privrednim sporovima za ekonomski razvoj i vladavinu prava

Blažo Nedić (NUMS) , ambasador Velike Britanije Denis Kif, Daniel Berg (EBRD), Čedomir Backović (Ministarstvo pravde), Dragomir Milojević (VKS), Miroslav Miletić (PKS), Dragoljub Đorđević (AKS), Nenad Vujić (Pravosudna akademija)

Okrugli sto: Kako unaprediti kvalitet usluga i povećati broj zahteva za medijaciju u Srbiji

Aleš Zalar, bivši ministar pravde Slovenije i tim lider na projektu „Medijacija u privrednim sporovima u Srbiji“, Gordana Ajnšpiler Popović (VKS), Ivana Ninčić (Ministarstvo pravde), Nebojša Đuričić (Forum sudija Srbije), Gordana Mihajlović, Božana Jakšić (PKS), Nevenka Tomašević (Addiko Group), Jasmina Milutinović (AKČ), Blažo Nedić (NUMS).

Na konferenciji su se čula iskustva Velike Britanije, koja je 2013 godine imala preko 9500 medijacija i uštede od 9 miliona funti. Velika Britanija je spremna da pomogne Srbiji sa 4,5 miliona funti.

U planu su i izmene zakonodavstva, Zakona o sudskim taksama i Zakona o parničnom postupku, koje treba da strane koje su postigle sporazum u medijaciji u toku sudskog spora u određenoj meri oslobodi plaćanja taksi, kao podsticaj da se sporovi rešavaju alternativnim putem.

U planu su i druge izmene u smislu implementacije najboljih rešenja država kontinentalnog pravnog sistema, u smislu obaveznog prvog medijacijskog razgovora (Italija), ali i mentorskog sistema (Rumunija).

Interesantno je i rešenje Zakona o alternativnom rešavanju sudskih sporova Slovenije, po kome ukoliko strane ne obrazlože razumnim razlozima zašto su odbile medijaciju, sudija ih može sankcionisati putem troškova postupka, te da čak i ako je strana pobedila u sporu, a nije pokušala medijaciju, ona može biti obavezana da drugoj strani (koja je izgubila u sporu) plati troškove.

Čulo se da će Ministarstvo pravde formirati radnu grupu za promociju medijacije, odnosno uspostavljanje tog sistema, koja će obuhvatiti sudije, predstavnike četiri apelacije, Pravosudne akademije, Vrhovnog kasacionog suda, koji će imati savetodavnu ulogu, advokature i nevladinog sektora.

„Ministarstvo pravde nastoji da proces evropskih integracija u okviru Pregovaračkog poglavlja 23 bude u što većoj meri inkluzivan, da se reformske aktivnosti definišu i realizuju uz učešće svih relevantnih zainteresovanih strana, uključujući i onih iz civilnog sketora i strukovnih organizacija“, naglasio je Backović.

Backović je istakao da je cilj da se zajednički ulože napori da se reformske aktivnosti u naredne četiri godine što uspešnije sprovedu i da se unapredi položaj i učešće medijacije u rešavanju sporova.

Blažo Nedić je još jednom istakao da je advokatura stub medijacije, i ukazano je da donatori trebaju više novca  da usmere na obuku ostalih učesnika u medijaciji (među kojima su advokati) a manje na obuku samih medijatora.