U beogradskom Skojevskom naselju, posle 12 godina pravne agonije, stotinu i pedeset vlasnika ušli su u svoje stanove zahvaljujući medijaciji. Do rešenja se došlo vansudskim poravnanjem čime je omogućen završetak stanova započetih još 2004. godine.

Za kupce stanova u Skojevskom naselju sve je delovalo beznadežno kada su 2011. saznali da su „Stankom“ i „Delta legal“ proglasili stečaj. U tom trenutku je bilo povedeno više od 300 pojedinačnih parnica, kao i tužba Delta legata protiv Stankoma. Naizgled nerešiva situacija, a onda se dogodilo nešto što je neuobičajeno za Srbiju, spor je rešen medijacijom. Sudskim i vansudskim poravnanjem se došlo do dogovora, angažovani su novi izvođači radova i zgrade su završene.

„Petnaest ili dvadeset kupaca, čini mi se, nije među živima, i to je zaista ono sto je najžalosnije“, priča stanar Zoran Pavlović.

Broj slučajeva rešenih medijacijom u privrednim sporovima u Srbiji je veoma mali, iako Poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom ističe značaj efikasnog i brzog pravosuđa. U Zapadnoj Evropi se na ovaj način rešava više od 50 odsto predmeta, dok u Sjedinjenim Državama taj broj dostiže cak 90 procenata.

IZVOR: B92