Sporazum o saradnji na unapređenju primene medijacije u privredi

-Privredna komora Srbije i Privredni apelacioni sud-

Privredna komora Srbije i Privredni apelacioni sud potpisali su Sporazum o saradnji na unapređenju primene medijacije u privredi kako bi se došlo do boljeg i bržeg rešavanja sporova. Cilj sporazuma je kvalitetniji pristup pravdi i efikasnija zaštita prava privrednika, rasterećenje sudova, veći interes privrednika da sporne odnose rešavaju vansudskim putem, kao i unapređenje svesti o mogućnostima i prednostima primene medijacije u privredi.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je, nakon potpisivanja sporazuma, da je zajednički cilj PKS i Privrednog apelacionog suda razvoj medijacije, ali ne, kako je rekao, zato što je to obaveza Srbije iz pregovaračkog poglavlja 23 i zbog direktiva EU i preporuka Saveta Evrope, već, ističe, zbog toga što je to stvarni interes i korist, kako za privredu i za državu, tako i za građane.

„Želimo da privredu poštedimo vođenja dugotrajnih i skupih sudskih postupaka, da privrednicima omogućimo brže ostvarenje prava i poslovnih interesa, a istovremeno rasteretimo sudove, koji će onda moći brže i efikasnije da postupaju u parnicama u kojima medijacija nije moguća, što će doprineti i unapređenju poslovnog okruženja i konkurentnosti naše zemlje kao poslovne i investicione destinacije“, naveo je Čadež.

Prvi korak u realizaciji sporazuma biće otvaranje u Privrednom sudu u Beogradu prvog u nizu info-pultova gde će svi zainteresovani moći do dobiju informacije o postupku medijacije, kao i listu medijatora Privredne komore Srbije.

Čadež je naveo da u zemljama u kojima se primenjuje, medijacija svoje mesto nalazi u privrednim sporovima, gde u čak 90 odsto slučajeva donosi zadovoljavajuća rešenja.

„Iskustvo Italije, u kojoj svih 105 privrednih komora pruža uslugu medijacije, ukazuje da je tokom godine takozvane obavezne medijacije, odnosno obaveznog pokušaja rešavanja spora medijacijom, pre odlaska na sud, rešeno više od 90.000 predmeta, prosečne vrednosti oko 120.000 evra“, kaže Čadež.

Objašnjava da su ti postupci trajali u proseku 56 dana, više od polovine je uspešno završeno, a procenjena ušteda za privredu bila je 123 miliona evra.

Jasminka Obućina

Predsednica Privrednog apelacionog suda Jasminka Obućina je istakla da je medijacija značajna i u postupcima stečaja preduzeća i da će se od druge polovine septembra krenuti u edukaciju sudija, već postojećih medijatora, da primenjuju ovaj način rešavanja problem u stečajnim postupcima, ali i parničnim postupcima koji su iz njih proizašli. Dodala je da je u ovom momentu više od 100 sudijskih pomoćnika obučeno za medijatore koji će upoznavati stranke sa prednostima medijacije. Takođe, navela je da su, prema podacima iz 2017. godine, prvostepeni privredni sudovi u Srbiji imali 159.007 predmeta od kojih je rešeno 104.080. Prosečan broj rešenih predmeta po sudiji u prvom stepenu prošloj godini iznosio je 61,44 predmeta, a u drugom stepenu je to iznosilo 35,53 predmeta, navodi Obućina.

Ostalo je nerešeno 54.927 predmeta uz napomenu da su prošle godine prvostepeni privredni sudovi primili ukupno 99.903 predmeta. Bez obzira što je priliv savladan ostao je veliki broj nerešenih predmeta. Spora pravda i dalek put do pravde i nije pravda. Moramo imati brzo i efikasno pravosuđe, poručila je Obućina i podsetila da je Privredni apelacioni sud prošlu godinu završio sa 739 predmeta starijih od pet godina.

Podršku potpisivanju i realizaciji današnjeg Sporazuma pruža i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, a regionalni menadžer organizacije za Centralnu i jugoistočnu evropu Tomas Lubek rekao je da je medijacija jako važno sredstvo za izbegavanje dugotrajnih i skupih sudskih sporova i da će IFC pružiti sredstva za osnivanje infopultova širom Srbije.

Prošle godine u Privrednom sudu u Beogradu zavedeno je 92 predmeta koji su bili pod oznakom „M“ (medijacija), a od toga je 86 predmeta rešeno upravo na ovaj način, rekao je predsednik Privrednog suda u Beogradu Jovan Jovanović i dodao da u tom sudu nisu zadovoljni malim brojem slučajeva koji se vodi putem medijacije.

Nela Kuburović

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je potpisivanje današnjeg sporazuma dokaz da sve institucije rade na unapređenju privrednog sudstva u Srbiji i podsetila da je ministarstvo pokrenulo pre nešto više od tri godine priču o vraćanju medijacije u naš pravni sistem. Navela je podatke da je tokom prethodne godine bilo 619 sporova koji su rešeni putem medijacije, što je tri puta više u odnosu na 2016. godinu, ali je napomenula da nije zadovoljna ovim brojkama. U 619 slučajeva medijacije, oko 70 procenata je rešeno za manje od mesec dana, a 30 odsto predmeta je rešeno za manje od tri meseca dok je svega pet procenata trajalo duže od tri meseca, što kaže pokazuje da se u kratkom periodu mogu rešiti sporovi koji bi inače mogli trajati i deceniju i koštati milione dinara, zaključila je Kuburovićeva.

Prethodni pravni okvir nije bio dovoljno zadovoljavajući zato smo pokušali kroz novi zakon o posredovanju u rešavanju sporova da damo bolje osnove za veću primenu medijacije. Danas Ministarstvo pravde ima registrovanih 700 medijatora i to je profesija koja izaziva sve više pažnje i ono što nam je drago je da postoji sve veći broj zainteresovanih lica koja žele da budu medijatori“, istakla je Kuburovićeva, i dodala da „Direktiva EU o primeni medijacije govori da bi trebalo da se uspostavi balans između medijacije i sudskog načina rešavanja sporova“,  i navodi da u Srbiji ima godišnje oko 25.000 parničnih predmeta samo u privrednim sporovima.

Izvor: RTS