Zatečeni konflikti u firmi s pozicije nove uprave

stipe šola

Predsednik Centra za mirenje „Medijator“ iz Hrvatske, Stipe Šola, je na svom zvaničnom Linkedin profilu nedavno objavio članak o problematici nerešenih konflikata u trgovačkim društvima.

Nerešeni konflikti u Društvu vode vas u beskrajnu spiralu sukoba koja može biti kobna kako za pojedinca tako i za to Društvo.  Očekivati kako će konfliktne situacije rešiti neko drugi, niži u hijerarhiji Društva nije realno. Najpre, imaju li oni dovoljno alata na raspolaganju, znanja o rešavanju konflikata i ovlašćenja da kreiraju rešenja, te da li i sami nisu u određenoj meri zainteresovani da iskoriste poziciju za svoju vlastitu korist. Time bi mogli izazvati više štete nego što bi pomogli da se stvar normalizuje, ističe Šola.

Izostanak odlučnosti za upuštanje u rješavanje konflikata, nemati jasno definiranih postupaka i kulture razgovora o konfliktima takvu organizaciju vodi u produbljivanje problema.

Konflikti u načelu ne prestaju sami od sebe. Razvijati svest kod zaposlenih i uopšte u društvu, o potrebi razgovora o konfliktnim situacijama i traženju rešenja dobra je polazna osnova za stvaranje učinkovitih rešenja konfliktnih situacija.

Dobar menager nije onaj koji se ne želi miješati u konflikte već onaj menager koji konfliktima učinkovito upravlja.

Za menadžera koji  preuzima dužnost u Društvu  u kojem  zatiče  konflikte  nastale pre nego što je preuzeo odgovornost za Društvo od velike je važnosti za uspešno vođenje firme je da ih uspešno reši.

Svakako bi u rešavanju konflikata  u Društvu mogli pomoći iskusni posrednici (medijatori) koji imaju iskustva u učinkovitom rešavanju tih situacija.