Na poziv Madura Papa Franja kao mogući medijator u Venecueli

 

Da je medijacija moguća i u rešavanju ozbiljnih političkih kriza govori i činjenica da je Papa Franja pozvan da kao medijator posreduje u Venecueli. Pojedini autori koji se bave tematikom medijacije, istakli su i značaj religije u primeni medijacije, te da je njena etička baza  umnogome bliska Hriščanstvu.

Sve u prilog tome govori i da je Papa Franja primio pismo venecuelanskog predsednika Nicolasa Madura i istakao da je Vatikan voljan da posreduje u Venecueli ako to zatraže obe strane.

Maduro je za italijansku mrežu Sky TG24  izjavio da je poslao Papi pismo, „tražeći od njega pomoć u procesu olakšavanja i jačanja dijaloga“.

„Pročitaću pismo i videti šta se može učiniti, no prvi je uslov da to obe strane zatraže. Mi smo voljni“, kazao je Papa Franja.

Službena medijacija trebala bi biti poslednji korak u diplomatiji. Vatikan i međunarodna zajednica pre toga trebaju preduzeti neke preliminarne korake, smatra Papa.

S obzirom na dosadašnje neuspele pokušaje dijaloga, a jednu od njih vodio je i Vatikan, opozicija u Venezueli sumnjičava je i veruje da Maduro pokušava da kupi vreme.

Velike evropske zemlje pridružile su se SAD-u, koji je priznao opozicionog čelnika Juana Guaida za legitimnog predsednika Venecuele do raspisivanja novih izbora, a podržala ga je i većina latinoameričkih zemalja, no Maduro odbija da raspiše izbore.

Činjenica  da Vatikan kao duhovna podrška venecuelanskog naroda, sa nespornim autoritotom, može da doprinese približavanju stavova dva suprotna bloka, i umiriti situaciju koja preti da se preobrazi u građanski rat.

Izvor: Aljazeera