Međunarodni seminar o medijaciji okupio Jugoistočnu Evropu

Skupština Grada Beograda

03.11.2019.

B e o g r a d

Međunarodni seminar o medijaciji u organizaciji Beogradske konferencije pravnika, udruženja Posrednici u rešavanju sporova i ELSA-e Niš koji se održao 03.11.2019. godine, pred punom salom Skupštine Grada Beograda dao je ozbiljan zamajac međunarodnoj saradnji na polju medijacije. Medijatori iz 4 zemlje regiona okupili su se da podele svoja iskustva i razmene mišljenja i ideje. Značaj održanog Međunarodnog seminara o medijaciji je i u činjenici da je okupio 3 „krovna“ udruženja medijatora iz zemalja regiona, 2 privatne organizacije za medijaciju, 1 međunarodno udruženje medijatora i preko 20 medijatora pojedinaca iz regiona, kao i ukupno 160 gostiju željnih da čuju nešto više o relativno novom pravnom institutu – medijaciji. Puna sala Skupštine Grada Beograda bila je pretesna da primi sve zainteresovane slušaoce.

Značaj međunarodnog seminara

Međunarodni seminar o medijaciji održan je u godini kada je potpisan jedan od najznačajnijih multilateralnih ugovora iz oblasti alternativnog rešavanja sporova, Singapurska konvencija o medijaciji, koja reguliše međunarodnu izvršivost medijacijskih sporazuma postignutih u prekograničnim sporovima. Razvojem informacionih tehnologija svet je postao jedinstveno globalno tržište, internet je 2019. godine obeležio 50 godina od svog postojanja, ubrzan je protok dobara i usluga, pa u skladu sa tim postala je i nužnost da se ubrzaju proceture za rešavanje sporova koji mogu nastati na tom globalnom tržištu.

Zahvaljujući zalaganju Ministarstva pravde Republike Srbije, Srbija je stala rame uz rame sa najznačajnijim ekonomijama sveta, Sjedinjenim Američkim Državama, Kinom i Indijom, i omogućila privredi Srbije da u sporovima sa svojim partnerima iz 46 (51) zemalja sveta, svoje sporove reši na brz i ekonomičan način, uz garanciju da će ono što je dogovoreno Sporazumom zaključenim pred medijatorom biti izvršivo u zemljama potpisnicama. Pored Republike Srbije, Singapursku konvenciju o medijaciji potpisali su i Republika Severna Makedonija i Republika Crna Gora.

Cilj međunarodnog seminara je bio da se region pripremi za primenu Singapurske konvencije o medijaciji, a sve imajući u vidu da su države Jugoistočne Evrope međusobno najznačajniji trgovinski partneri.

Svaki od panelista dao je nemerljiv značaj za unapređenje medijacije u regionu. Prisutna stručna javnost je u punoj sali Skupštine Grada Beograda mogla da se upozna sa sistemima regulisanja medijacije prihvaćenih u regionu Jugoistočne Evrope, njihovom stepenu razvoja i mogućoj prekograničnoj saradnji u oblasti alterativnog rešavanja sporova, a sve u duhu Singapurske konvencije o medijaciji.

Posebna zahvalnost Gradu Beogradu koji je omogućio da u skupštinskoj sali Grada Beograda, na kome gradski odbornici donose važne odluke za Grad Beograd, organizatori budu dostojni domnaćini jednog podjednako za Srbiju i region važnog međunarodnog skupa, sa istaknutim međunarodnim stručnjacima.

MEĐUNARODNI SEMINAR O MEDIJACIJI

 

AGENDA – PANEL 1. VREME PANELISTA KRATKA BIOGRAFIJA
1. 12:00 Uvodno obraćanje organizatora BEKOP, PURS, ELSA Niš
2. 12:30 Blažo Nedić Advokat, medijator i predsednik Nacionalnog udruženja medijatora Srbije
3. 12:45 Suzana Fugaj Mag.iur. izmiriteljica, predsedenica Kluba mladih izmiritelja/ica HUM-a, tajnica Hrvatske udruge za mirenje i Centra za pregovaranje i medijaciju HUM-a
4. 13:00 Orleanka Nikodinović Medijator, predsjednica udruženja medijatora u Bosni i Hercegovini
5. 13:15 Nebojša Đuričić Sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu i medijator
6. 13:30 dr Zoran Vučev Medijator, i licencirani trener iz Republike Sev. Makedonije
DISKUSIJA I PITANJA UČESNIKA OD 13:30 DO 14:00
PAUZA 14:00-14:15

AGENDA – PANEL 2. VREME PANELISTA KRATKA BIOGRAFIJA
1. 14:15 Gorazd Đurović Medijator, predsednik udruženja Posrednici u rešavanju sporova, osnivač medijator.com
2. 14:30 Stipe Šola Dipl.ing. izmiritelj, predsednik Udruge medijatora Jugoistočne Europe, i direktor Centra za mirenje Medijator
3. 14:45 Vesna Gojković Lokalni ombudsman GO Voždovac, medijator, i koordinator Centra za mirno rešavanje sporova GO Voždovac
4. 15:00 Prof. dr Selimović Muharem Medijator, i posrednik u bračnim sporovima pre razvoda braka u Bosni i Hercegovini
5. 15:15 Jelena Stojković Sokolović Ombudsman Grada Pančeva i predsednik UO Udruženja ombudsmana Srbije
DISKUSIJA I PITANJA UČESNIKA OD 15:15 DO 15:45
ZATVARANJE SEMINARA I DODELA SERTIFIKATA 15:45-16:00

Nakon održanog Međunarodnog seminara panelistima su podeljene zahvalnice a gostima sertifikati.