Medijacija u svakodnevnom zivotu

Možda može i drugačije!? Razmislite.

Koliko ste se  puta našli u problemu ,nesporazumu i konfliktu sa, na primer, svojim saradnicima a pogotovu sa nadređenim ? Sva je prilika da u svojoj”fijoci” imate čitavu listu stvari koje bi ste voleli da ona ili on radi drugačije, da se prema vama odnosi na drugačiji način.Čini se da, koliko god se trudili da nešto promenite , odredjene situacije se iznova ponavljaju I vi ne vidite izlaz iz tog začaranog kruga. Šta onda ? Kako to prevazići i “ne padati stalno u vatru”?

Predlažem vam da probate još jednom, pristupite problemu na novi način, sagledate ga iz ugla iz koga do sada to niste činili.

Spoznajući medijaciju I sve njene pozitivne aspekte, sigurno je  da možete usvojiti znanja i tehnike pomoću kojih ćete uspeti da i, u ovim svakodnevnim situacijama , problem rešite na mnogo brži i lakši način, bez stresa, a to  je  i jedna od određujućih poenti procesa medijacije.

Ako ste do sada ćutali o svojim problemima I onome sto vas muči, nadajući se da če druga strana sama da uvidi i prepozna da nešto nije u redu, prestanite. Počnite da pričate o tome. Neka vas druga strana ČUJE.

Ako ste već pokušali da rešite problem ali vam je startna pozicija bila “ nemoj da radiš…”I tu niste naišli na pozitivnu reakciju, probajte da predložite drugoj strani sta bi mogla da uradi, dakle, zamenite NEMOJ sa HAJDE DA.

Najvažnije je da budete spremni  da isprobate nove metode koje vas možda mogu dovesti do željenog cilja. Najbitnije je da naučite da  iz svake konfliktne situacije izvučete nešto pozitivno i najkorisnije za vas u datom momentu.

Ono što je takodje jako važno, jeste da se prilagodite, da budete otvoreni za predloge, spremni na kompromis, da i vi čujete. Prilagodjavanje sopstvenih preferencija nije lako ali je svakako moguće.

I na kraju, a to je zapravo  početak, osmislite jasan plan i stavite pred sebe konkretan cilj. Jer, kad znate sta želite onda znate i sta tražite i očekujete, a vaša pozicija u pregovorima je tada čvrsto utvrdjena. Ovakva planska priprema vam omogućava da budete na  odličnom  putu da sukob rešite , a da novih bude sve manje.

Autor: Nastasija Stojanović – Medijacija u svakodnevnom životu

medijator.com