Tribina

„Medijacija u Srbiji – efikasnije i humanije rešavanje sporova“

Skupština AP Vojvodine

 

Novi Sad je 29.11.2016. bio domaćin tribine „Medijacija u Srbiji – efikasnije i humanije rešavanje sporova“ koja se održala u Skupštini AP Vojvodine.

Učesnike na Javnoj tribini pozdravili su Snežana Sedlar, potpredsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada Novog Sada, Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Ivana Ninčić, konsultant za reformu pravosudnih profesija, Ministarstva pravde Republike Srbije i Blažo Nedić, predsednik Nacionalnog udruženja medijatora Srbije, a govornici na tribini bili su Andrijana Čović, samostalni stručni saradnik za zaštitu ljudskih prava, Pokrajinskog ombudsmana, Miladin Nešić, Zaštitnik građana opštine Bačka Topola, Slavenka Gavrić Čukvaš, advokat i Blažo Nedić, predsednik Nacionalnog udruženja medijatora Srbije.

Presednik Skupštine grada Novog sada, Zdravko Jelušić, priznao je da je sa medijacijom upoznat još pre tri godine kao potpresednik Privredne komore Srbije. Već tada su medijaciju prepoznali najpre privrednici.

Jedan moj prijatelj koji se bavi poslom mi je rekao da je ne samo rešio nesporazum sa partnerom sa kojim je hteo da se tuži, nego su na kraju krajeva nastavili, i danas mu je to jedan od najznačajnih poslovnih partnera.  Znači, otklonili su nesporazume koji su se na prvi pogled mogli otkloniti samo sudom – istakao je Jelušić.

Predsednik Nacionalnog udruženja medijatora Srbije Blažo Nedić naglasio je da je cilj tribine približavanje medijacije građanima Novog Sada i Vojvodine.

Nama je veoma drago da organizujemo ovu tribinu u zgradi Skupštine AP Vojvodine, na tribini će govoriti i predsednik Skupštine Novog sada, što je veoma bitno da pokaže da lokalne samouprave podržavaju medijaciju kao mirnog načina rešavanja sukoba.

Medijatori su u Srbiji sada akreditovani od strane Ministarstva pravde. Na sajtu Ministarstva pravde postoji spisak preko 400 medijatora. Postoji i Nacionalno udruženje medijatora Srbije. Dakle, svako ko ima neki sukob trebao bi  da se obrati ili Ministarstvu pravde ili Nacionalnom udruženju medijatora Srbije.

Nacionalno udruženje medijatora Srbije će uskoro pokrenuti akciju pružanja besplatnih usluga medijacije sve u cilju promovisanja, i približavanjа medijacije građanima – istakao je Nedić.

Tribina se bavila obezbeđenjem uslova za sprovođenje postupka medijacije i veštinom upravljanja predmetima u medijaciji.