Medijacija na TV Kanal 9

Medijacija je vansudski postupak rešavanja sporova u kome medijatori, kao treća neutralna strana, pomažu u sporu ne bi li se zajednički došlo do prihvatljivog rešenja za obe strane.

Medijacija na TV Kanal 9 - Blažo NedićPredsednik Nacionalnog udruženja medijatora Srbije, gospodin Blažo Nedić, dao je izjavu za TV Kanal 9. Nedić je istakao da je medijacija sve više dominantan oblik rešavanja sporova u svetu. Razlog za to je i preoterećenje sudova predmetima, te sudovi šalju parnične stranke na medijaciju. Medijacija se može primeniti u svakoj fazi spora, pre, i u toku sudskog postupka, ili potpuno nezavisno od sudskog postupka. To dovodi do ubrzanja rešavanja sporova, ali i njihovom pojeftinjenju. Kao najvažniju pozitivnu stranu medijacije, ističe Nedić, je da ona popravlja odnose između suprostavljenih strana, jer one zajednički dolaze do rešenja. Nakon sudske presude jedna strana je izgubila, dok je druga pobedila, uspostaviti dobre odnose u takvim uslovima, praktično je nemoguće.

Treba istaći da se u Sjedinjenim Američkim Dražvama medijacijom rešava preko 85% sudskih sporova, u Srbiji sada postoji svega 250 medijatora.