Advokatska komora Vojvodine osnovala je Centar za medijaciju

 

Advokatska komora Vojvodine osnovala je Centar za medijaciju koji će se baviti listom advokata-medijatora, administriranjem predmeta, i edukacijom kroz Akademiju advokatske komore, a imajući posebno u vidu da je od oktobra 2018. godine isti dobio dozvolu Ministarstva pravde za sprovođenje osnovne obuke za poserdnike. Projekat osnivanja Centra za medijaciju pomogli su Kraljevina Holandija i organizacija „Partneri Srbija“.

Građani su ti koji trebaju da znaju da postoji postupak medijacije, da Komora Vojvodine ima osnovan Centar, i da ima da ponudi nešto drugo u odnosu na ono na šta su naši građani navikli a to je parničenje – naglasila je  advokat Tanja Arsić član upravnog odbora Advokatske komore Srbije.

Dalje, advokat Tanja Arsić je objasnila da je medijacija postupak koji potencijalno može najbrže da se okonča, te da osim dobrovoljnosti i nižih troškova stranke mogu brže doći do sporazuma.

Ono što je važno jeste da su advokatske komore pri Advokatskoj komori Vojvodine prepoznale ulogu advokature, spremno dočekuju kao prvo razvoj medijacije, odnosno pospešuju taj postupak- istakla je za RTV advokat Biljana Bjeletić potpredsednik Advokatske komore Vojvodine.

Još od 8. juna 2017. godine kada su Vrhovni kasacioni sud, Vrhovni savet sudstva i Ministarstvo pravde usvojili „Uputstvo za unapređenje medijacije u Republici Srbiji“, počele su i učestalije aktivnosti ne samo na izmeni zakona o medijaciji već i na promovisanju tog procesa koji predstavlja mirno, vansudsko rešavanja različitih sporova, kako bi sam postupak medijacije bio efikasan, sprovodljiv i održiv.

Izvor: Radio-televizija Vojvodine