Medijacija na RTS

Emisija: Tako stoje stvari

Gosti: Blažo Nedić, Vesna Gojković, Radica Dimitrijević

 

U emisiji Tako stoje stvari, voditelj Zoran Stanojević ugostio je predsednika Nacionalnog udruženja medijatora Srbije, Blažu Nedića, ispred Centra za medijaciju opštine Voždovac, Vesnu Gojković, i Radicu Dimitrijević ispred Narodne banke Srbije. Oni su imali priliku da gledaocima Javnog servisa Srbije, daju više informacija o relativno novom načinu rešavanja sporova u Srbiji, medijaciji.

Na samom početku u emisiji Tako stoje stvari, pitani su građani koji su se zatekli ispred Palate Pravde, da odgovore na pitanje šta je medijacija. Sasvim očekivano bilo je veći broj građana koji nisu znali odgovor, a posebno se istakao odgovor jednog starijeg sugrađanina: „Medijacija znači meditirati, to znači mutiti nešto“.

Zoran Stanojević je upitao gospodina Nedića, da li on kao građanin ako traži pravdu, kod medijatora je neće dobiti , već se pravda dobija na sudu? Nedić se nije složio i citirao jednog američkog sudiju i medijatora koji je rekao da je: „Jedina konekcija između pravde i onog što se desi u sudnici, slučajnost.“ Sudovi su ograničeni zakonima, propisima. U parničnom postupku sud je ograničen petitumom tužbenog zahteva. Čak i kada sud vidi da bi pravičnije bilo neko drugo rešenje, sud ne može da ide van tog tužbenog zahteva. Na pitanje da li sud u toku sudskog spora može da preporuči medijaciju, ukoliko vidi da bi to bilo pravičnije, Nedić odgovara da su sudije upravo dužne da tako postupaju i oni tako i rade. Medijacija se može pokušati u svakoj fazi sudskog spora, pre pokretanja, u toku sudskog spora pa čak i u fazi žalbe. Ukoliko se medijacijom ne postigne sporazum sudski postupak se nastavlja, kao da ničega nije ni bilo. Stranke ne mogu imati nikakve štetne posledice. U medijaciji nema sudskih taksi, velikih troškova parničenja. U sudskom postupku je obrnuto a odnosi budu trajno poremećeni. U njoj se sporovi završavaju od jednog do dva sastanka, za razliku od sudkih sporova koji znaju, po pravilu, da traju više decenija.

Tako stoje stvari - Vesna GojkovićNa pitanje kakvi su uslovi potrebni za medijaciju, Vesna Gojković odgovara da je potrebne su najmanje dve prostorije, jedna koja služi za grupno obavljanje medijacije, a druga za poverljive razgovore sa svakom od strana, kako bi mogao da se vodi poverljiv razgovor i sačuvala tajnost, što je osnovna odlika medijacije. U Centru za medijaciju opštine Voždovac, medijacija se sprovodi besplatno.

U Narodnoj banci Srbije postoji usluga medijacije koja je takođe potpuno besplatna, gde građani koji imaju spor oko osiguranja ili drugih finansijskih usluga koje vode ovlašćena društva a direktno su pod nadzorom Narodne banke, mogu slobodno pristupiti, ističe Radica Dimitrijević.

Tako stoje stvari - Radica DimitrijevićNakon što je Zoran Stanojević konstatovao da je Blažo Nedić i advokat, postavio je pitanje, kako se njemu kao advokatu isplati medijacija?  Nedić odgovara da ukoliko on klijentu umesto da se sude pet godina, pomogne da reši svoj spor za dva meseca, on voli da kaže „Taj klijent je zauvek moj“. Klijent je zadovoljan uslugom pa će se uvek vraćati i preporučivati njega kao advokata, a njegova praksa će rasti. Kratkoročno gledano, neki advokati koji rade od ročišta do ročišta, možda će se na trenutak osetiti ugroženim, ali dugoročno, a to je praksa u celom svetu, medijacija je nova veština koja im pomaže da pojačaju praksu. Zato je i Advokatska komora Srbije je za Advokatsku akademiju pokrenula proces edukacije advokata, i pripreme advokata za efikasno zastupanje klijenata u postupku medijacije.

Emisija: Tako stoje stvari