Medijacija na HRT1

Medijacija na HRT1 u emisiji „Normalan život“

13.11.2015.

U emisiji „Normalan život“ na kanalu HRT1, medijatori iz Centra za mirenje „Medijator“, medijator Stipe Šola, bivši advokat, sada medijator, Vjeran Malenica i medijator Ivan Matešić, su građanima Hrvatske približili prednosti medijacije kao alternativnog oblika rešavanja sukoba (sporova).

Gledaocima emisije, predsednik Centra za mirenje „Medijator“ Stipe Šola, ukratko je predočio osnovne prednosti medijacije „kao alata“ za rešavanje sporova. Najpre, je reč o poverljivom postupku. Za razliku od tradicionalnih načina rešavanja sporova koji uz upotrebu modernih tehnologija, gde javnost tih postupaka dolazi do izražaja objavljivanjem presuda na internet stranicama, medijacija je tajan, poznat samo stranama u sporu.

Medijacija na HRT1

Medijator Vjeran Malenica, je istakao razliku u načinu zastupanja interesa stranaka u advokaturi i medijaciji. U advokaturi se slučaj gradi na pozicijama, preciznije pravnim pozicijama, dok se u medijaciji fokusira na interesima, potrebama i emocijama strana u sukobu. U medijaciji se „Grebe ispod površine“, dok se u sudskom postupku gleda samo ono što je iznad površine. Stranke su same gospodari svog spora u medijaciji. One same odlučuju ko će biti medijator i koliko će medijacija trajati. Medijacija je puno jeftiniji i brži postupak, i najvažnije, on je dobrovoljan. Vjeran Malenica definiše medijaciju kao „Potpomognuto pregovaranje“, bez nametanja rešenja, već stranke same dolaze do rešenja.

Medijator Ivan Matešić, između ostalog, govori i o karakternim osobinama medijatora. Matešić u svom slikovitom i duhovitom opisu ističe da medijator mora imati:

Slobodu i samostalnost izviđača. Upornost mrava. Aktivni humanizam Gandija. Požrtvovanost i čovekoljublje Majke Tereze. Dostojanstvo i poverenje nadbiskupa. Genijalnost nobelovca i šarm filmskog glumca. Koncentraciju budističkog sveštenika. Kulturu i veštinu govorništva Demostena. Samokontrolu komuniciranja diplomate, te debelu kožu nilskog konja.

Na burnu reakciju voditeljke sa pitanjem „Ko sve to ima?“, medijator Matešić ističe da svi duboko u sebi imaju ove karakterne osobine. Naravno, kod nekog su manje a kod nekog su više izražene, te da je neko i spreman da kroz razne treninge i obuke to dalje razvija.

Medijacija na HRT1. Celu emisiju možete pogledati na http://www.hrt.hr/enz/normalan-zivot , emisija „Normalan život“ od 13.11.2015.