EU za Srbiju

Podrška Vrhovnom kasacionom sudu

EU za Srbiju –  Podrška Vrhovnom kasacionom sudu je kroz projekat opredelila 1,5 milion € sa ciljem unapređenja pravosudnog sistema i vladavine prava u Srbiji u skladu sa zahtevima za pristupanje Evropskoj uniji. Projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi British Council.

Tim povodom je Blažo Nedić kao predstavnik tog projekta dao intervju za N1. 

Naveo je da se projekat sprovodi dve godine i ima za cilj jačanje kapaciteta Vrhovnog kasacionog suda, i tri glavne oblasti kojima se bavi: Smanjenje zaostatka, odnosno, broja starih predmeta, ujednačavanje sudske prakse, kao i razvoj vansudskih rešavanja sporova, pre svega medijacije.

Na pitanje novinara da li se u Srbiji više voli sudski postupak, Nedić je odgovorio da je njegovo mišljenje da u Srbiji više postoji navika da se ide u sud. Ipak, postoje i razlozi za optimizam, jer kada strane u sporu dođu do medijacije postižu sporazum u više od 70% slučajeva. 

Na pitanje novinara koliko brzo se stigne do sporazuma medijacijom nego preko suda, Nedić je odgovorio da je to značajno brže. 

Mi smo u proteklih 6 meseci radili jedno istraživanje na uzorku od preko 8000 sudskih sporova, i u istraživanju su bila uključena 26 sudova. Još uvek analiziramo podatke, ali neke vrednosti pokazuju da prosečno sudski postupci u parnici, u prvom stepenu, traju više od 400 dana, dok se prosečno postupci medijacije rešavaju za 53 dana – istakao je Blažo Nedić.

Ceo prilog možete pogledati na N1.