Unija prosvetnih radnika traži pomoć medijatora

Unija prosvetnih radnika traži pomoć medijatora pri Republičkoj agenciji za mirno rešavanje sporova. Na taj korak su se odlučili jer već peti mesec štrajkuju a rešenje nije na vidiku.

Portparol USPRS Jasna Janković kako je izjavila u Tanjugu, od medijatora Unija pre svega očekuje da posreduju u zakazivanju sastanka sa čelnicima Ministarstva prosvete,   i navela da dosadašnji pozivi ka Ministarstvu nisu prihvaćeni sa odobravanjem.

Odgovarajući na poziv dva sindikata prosvete da se pregovori nastave, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navode da postoji ne samo volja, već i uverenje da će se u narednim mesecima, kroz više već najavljivanih koraka početi sa trajnim rešavanjem materijalnog položaja, ali i profesionalnog statusa prosvetnih radika u Srbiji.

Ministarstvo, međutim, izražava žaljenje što je sindikat, u pokušaju pritiska na Ministarstvo  u javnosti stvorala sliku o „propasti“ školske godine, kao metoda sindikalne borbe. Time je odabrao ucenjivanje i zastrašivanje učenika i roditelja.

U vezi toga da Unija prosvetnih radnika traži pomoć medijatora, pri Republičkoj agenciji za mirno rešavanje sporova, Ministarstvo je na svom sajtu dalo odgovor sindikatima: „Kako Ministarstvo nije u mogućnosti da pregovara sa pojedincima koji pozivaju na kršenje zakona, pozivamo Vas da se, kao prvi korak ka početku konstruktivnih pregovora sa Ministarstvom, ogradite od izjava vaših predstavnika kojima pozivaju nastavnike da štrajk vode na nezakonit način“.

U  Uniji i u SRPS takođe tvrde da su štrajkači izloženi pritiscima da se štrajk okonča.

Jasna Janković je za sutra u podne u organizaciji Unije najavila „Veliki roditeljski sastanak“, protestno okupljanje na centralnom trgu u Kruševcu.