Sporazum o saradnji

u vezi sa primenom medijacije u oblasti intelektualne svojine

Ministarstvo pravde Republike Srbije, Privredni Apelacioni sud u Beogradu, Privredni sud u Beogradu, Viši sud u Beogradu i Zavod za intelektualnu svojinu potpisali su 28.05.2020. godine Sporazum o saradnji u vezi sa primenom medijacije u oblasti intelektualne svojine.

U preambuli sporazuma ističe se da se prepoznaje zajednički interes međusobne saradnje zbog značaja međusobne saradnje u sporovima iz oblasti intelektualne svojine, i neophodnosti za njenim razvojem zbog lakšeg pristupa pravdi i efikasnije zaštite prava stranaka i rasterećenju sudova, zatim koncentracije nadležnosti sudova iz oblasti intelektualne svojine, zbog činjenice da su drugostepeni predmeti izrazito medijabilni a da se medijacijom može otkloniti neizvesnost kao i dugo čekanje na drugostepenu odluku, zbog interesa stranaka da svoje postupke rešavaju vansudskim putem, i potrebe za podizanjem svesti o medijaciji i njenim promovisanjem.

Između ostalog dogovoreno je organizovanje zajedničkih konferencija, seminara stručnih programa i drugih aktivnosti u vezi sa medijacijom iz oblasti intelektualne svojine.

Sporazum možete preuzeti sa sajta Ministarstva pravde. 

-