U okviru projekta „Od medijacije na dar“, u organizaciji Beogradske konferencije pravnika i udruženja Posrednici u rešavanju sporova, u Gradskoj upravi grada Beograda, 18.10.2022. godine sa početkom u 18:00 časova, mladim pravnicima i studentima prava održano je predavanje o medijaciji advokata i medijatora Blaže Nedića iz Beograda i sudije i medijatora Srđana Šimca iz Zagreba. Pored predavanja učesnici su imali prilike i da se upoznaju sa osnovama postupka medijacije kroz praktični deo seminara koji je podrazumevao simulaciju međunarodnog privrednog spora dve firme, jedne iz Zagreba i druge iz Beograda. U ulozi medijatora bio je Blažo Nedić, a ulogu strana u sporu preuzeli su advokat Dora Ljevar iz Zagreba i medijator Gorazd Đurović iz Beograda.

U vrlo dinamičnoj i napetoj simulaciji medijacije dve zamišljenje firme Agro-Zagreb doo i Žito-Promet Bačka doo iznele su svoje početne pozicije. Agro-Zagreb doo je zahtevao plaćanje ugovorne kazne zbog neisporuke žita u propisanim rokovima, a Žito-Promet Bačka doo plaćanje 9 neplaćenih fakturi. Obe firme ušle su u finansijske teškoće zbog iznuđenih mera svojih Vlada podstaknute problemom Korona virusa i sugoba u Ukrajni. Agro-Zagreb je u teškoće poslovanja ušao još 2020. godine kada je Vlada Republike Hrvatske donela Uredbu kojom domaće firme najpre moraju izmiriti obaveze prema domaćim dobavljačima, radi zaštite domaće privrede, pa tek onda firmama u inostranstvu sa kojima domaće firme posluju. Žito-Promet Bačka doo je ušla u teškoće poslovanja početkom sukoba u Ukrajni, kada je Vlada Republike Srbije donela Uredbu o ograničenju izvoza brašna, šećera i mleka. Do tih tržišnih potresa koje su pogodile ceo svet, obe firme su redovno izmirivale svoje obaveze.

Puna sala Gradske uprave Grada Beograda i izveštavanje javnog medijskog servisa RTS o događaju pokazatelj je da je javnost vrlo zainteresovana za alternativno rešavanje sudskih sporova.

Posebnu pažnju prisutnih učesnika izazvalo je uključenje sudije i medijatora Srđana Šimca iz Zagreba. U svom motivišućem izlaganju sudija je mladim pravnicima i studentima preneo „virus“ medijacije i zasigurno ih zainteresovao za taj, na našem području, još uvek nov pravni isntitut.

Posebna zahvalnost advokatu Danijelu Pribaniću iz Zagreba koji je svojom kamerom podelio deo sadržaja i atmosfere svima koji zbog ograničenog kapaciteta slobodnih mesta nisu mogli lično da prisustvuju.

Izvor: RTS (Više na linku)