Ministarka pravde RS Nela Kuburović: „Imamo sedam miliona stanovnika a dva miliona sporova“

Na Osmom međunarodnom Forumu u oblasti pravosuđa u Sankt Peterburgu koji se održao 17.05.2018. godine Ministarka pravde Republike Srbije, Nela Kuburović , istakla je da se u Srbiji dosta radi na promociji medijacije i alternativnim načinima rešavanja sporova, koji rasterećuju sudove i štede vreme, troškove i druge značajne resurse.

Nela Kuburović

Ministarka, koja se kao počasni gost Foruma obratila u okviru panela Arbitražna praksa, alternativno rešavanje sporova, podsetila da je u našoj zemlji prvi Zakon o posredovanju usvojen 2005. godine, a da je Zakon o arbitraži usvojen godinu dana kasnije. Ministarka Nela Kuburović je posebno istakla značaj inicijative Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde, jer su te institucije izdale Zajedničke smernice za promociju medijacije u Republici Srbiji, kako bi ohrabrile sudove da usmere pažnju na organizaciju rada radi podrške posredovanju, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ostvarili smo veliki pomak u 2017. godini, jer smo, uz te smernice mali tri puta više slučajeva rešenih medijacijom, u odnosu na 2016. godinu. To i dalje nije dovoljno, jer, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je to oko 100 slučajeva, a postoji oko dva miliona sudskih sporova. Nakon 10 godina, još uvek postoji veliki prostor za podizanje svesti o mogućnostima koje medijacija pruža, radi poboljšanja prakse, kao i poboljšanja zakonodavnog okvira. Srbija je mala zemlja, ima sedam miliona stanovnika, više od dva miliona sudskih sporova u toku godine. To pokazuje koliko moramo da poboljšamo alternativne načine rešavanja sporova- naglasila je Nela Kuburović.

Ministarka pravde Srbije razmenila je iskustva sa kolegama iz Rusije, Amerike, Brazila, Kine i drugih zemalja, učesnicima foruma u čijim zemljama se radi na realizaciji naprednih rešenja.

Izvor: TANJUG, Blic