Viši i Osnovni sud u Nišu

Viši i Osnovni sud u Nišu dobili su Službu za podršku alternativnom rešavanju sporova. Za dvadeset dana koliko ova služba formalno postoji, dobila je deset sudskih predmeta, i veliki broj građana koji nema sudski postupak u toku pokazao je interesovanje da svoj sporni odnos reši putem medijacije.

Medijacija je postupak koji je hitan, dobrovoljan i poverljiv, a u odnosu na sudski postupak – fleksibilijni i ekonomičniji. U pitanju je oblik mirnog rešavanja sporova, a njene odlike su ušteda vremena i novca, očuvanje dobrih međuljudskih odnosa, strpljenja i energije. Zbog ovih prednosti medijacije u odnosu na sudski postupak, očekuje se da će u budućnosti sve veći broj sporova rešiti ovim putem. Uloga medijatora je da utvrdi interese i potrebe strana, da utvrdi sporna pitanja i pitanja oko kojih postoji saglasnost, a krajnji cilj jeste pronalaženje rešenja koje je u interesu svih strana u sporu. Ukoliko se postigne sporazum, isti može imati snagu izvršne isprave. Ako su stranke u sudskom postupku a žele da spor reše medijacijom, odrediće se zastoj postupka u trajanju od 60 dana, a ako ne reše za to vreme, spor će se vratiti u sudski postupak – objašnjava sudija Milica Zlatković.

Dakle, u svakom trenutku strane mogu odustati od medijacije i svoj spor rešiti sudskim putem. Ono što je posebno važno, postoji mogućnost da medijator bez naknade vrši medijaciju, zbog čega su troškovi ovog postupka neuporedivo manji nego kada se spor rešava pred sudom.

Služba za medijaciju-podršku alternativnom rešavanju sporova nalazi se u zgradi Palate pravde, kancelarija broj 78.

Izvor: Blic