JKP Objedinjena naplata

potpisalo protokol sa Višim i Osnovnim sudom u Nišu

za primenu medijacije u svojim sporovima

Javno-komunalno preduzeće Objedinjena naplata je prvo u Srbiji koje je potpisalo protokol sa Višim i Osnovnim sudom u Nišu, a koji podrazumeva da građani u sporovima sa njima mogu da koriste medijaciju kao alternativni način rešavanja sporova.

Potencijalni dužnici bi već narednih dana mogli na kućne adrese da dobiju obaveštenje da mogu da se obrate preduzeću Objedinjena naplata,  i umesto odlaska na sud, mirno reše spor sa ovim preduzećem, ističe direktor tog preduzeća Jelena Stojanović.

Zasad će to funkcionisati na taj način što će se izbeći parnični troškovi. Svi oni koji su uložili prigovor pred javnim izvršiteljem, dobiće obaveštenje od Osnovnog suda u Nišu da mogu bez zakazivanja ročišta za glavnu raspravu da se dogovore sa Objedinjenom naplatom – pojašnjava Stojanovićeva.

Jelena Stojanović napominje i da je tokom prošle godine smanjen broj dužnika za polovinu, u odnosu na period od pre dve godine, te da je Objedinjena naplata u 2017. podnela oko 4.500 predloga za izvršenje zbog neredovne isplate. Direktorka kaže i da oko 95 % Nišlija redovno plaća račune, a ima i onih koji koriste popust od 5 % za ranije uplate.

Izvor: Južne vesti